Președintele SUA, Joe Biden, a promulgat sâmbătă, 3 iunie, legea care înlătură riscul de neplată a Statelor Unite. După câteva săptămâni de confruntare politică, tot ce a rămas a fost semnătura lui. Aprobarea președintelui nu putea fi pusă la îndoială.
Joe Biden: “ Nimic nu ar fi fost mai iresponsabil, nimic mai catastrofal ”
Președintele democrat a mulțumit oficialilor parlamentari, inclusiv liderului Camerei Republicane, Kevin McCarthy, pentru ”colaborarea lor pe această temă”, potrivit comunicatului de la Casa Albă, lansat sâmbătă, informează Le Monde.
Congresul american a adoptat săptămâna aceasta acest text care permite suspendarea până în ianuarie 2025 a plafonului datoriei publice a SUA. Textul stabilește, de asemenea, anumite obiective bugetare. Fără această legislație, aprobată miercuri de Camera Reprezentanților cu majoritate republicană, și joi la Senat, cu majoritate democratică, țara risca intrarea în incapacitate de plată începând de luni, 5 iunie 2023.
“ Nimic nu ar fi fost mai iresponsabil, nimic mai catastrofal, ” a declarat vineri președintele SUA într-o adresă solemnă a Oficiului Oval. ”Găsirea consensului pe linii partizane este dificilă. Unitatea este dificilă. Dar nu trebuie să încetăm niciodată să încercăm”, a adăugat el. Mesajul său de reconciliere a marcat începutul mandatului său și acum marchează campania sa din 2024.
SUA: Fiecare parte pretinde victoria
Miza acestei confruntări financiare a fost, de asemenea, una politică. Candidat la reelecție, Joe Biden știe că primul său handicap este vârsta lui, 80 de ani. El speră că această telenovelă a datoriei, care a ținut lumea politico-media americană în picioare, consolidează imaginea unui lider competent și rezonabil.
Joe Biden a spus că dorește să-l salute pe “ pe cel mai de seamă adversar al său în dosarul datoriei, șeful Camerei Reprezentanților Republicane, Kevin McCarthy. Pentru acesta din urmă, a fost vorba de consolidarea autorității sale asupra unui grup parlamentar eterogen, între conservatorii moderati și susținătorii zgomotoși ai fostului președinte Donald Trump. El a candidat și la alegerile prezidențiale din 2024. Miliardarul republican a cerut să se păstreze o linie dură în negocierile cu Casa Albă.
În cele din urmă, fiecare parte pretinde mai mult sau mai puțin victoria. Republicanii sunt încântați că au ridicat înghețarea anumitor cheltuieli. Democrații sunt încântați că au păstrat în esență beneficiile sociale, precum și investițiile majore.
SUA trăiește pe credit și are cea mai mare datorie din lume
Această luptă austeră asupra finanțelor publice, care a avut loc deja când Barack Obama era președinte, probabil că nu va avea prea multe efecte asupra alegerilor din 2024.
Dar a lăsat câteva urme. Agenția de rating Fitch a ținut astfel sub supraveghere vineri prețiosul rating AAA al SUA. Fitch deplânge polarizarea politică și remarcă “ o deteriorare constantă a guvernării țării în ultimii 15 ani”.
Ca aproape toate economiile dezvoltate, SUA trăiesc pe credit și au cea mai mare datorie din lume în termeni absoluti. Cu toate acestea SUA este foarte credibilă datorită economiei, tehnologiei și vieții universitare și academice de top mondial. Dar nicio altă țară industrializată nu se confruntă în mod regulat cu un plafon rigid al datoriei, pe care Congresul este obligat să-l ridice.
[…] Gray, un actual oficial de informații din SUA la Centrul Național de Informații Aeriene și Spațiale ( Nasic ), a confirmat existența […]