marți, decembrie 10, 2024
No menu items!

Reclama ta aici

AcasăMondenLifestyleLyride - ploaie de stele spectaculoasă și misterioasă pe cerul României

Lyride – ploaie de stele spectaculoasă și misterioasă pe cerul României

O ploaie de stele spectaculoasă și misterioasă va putea fi observată pe cer. În nopțile dintre 21-24 aprilie, Lyride pot fi admirate. Lyridele, un spectacol cosmic spectaculos, poate fi observat și în România cu un maxim în nopțile de 23 - 24 aprilie 2023.

O ploaie de stele spectaculoasă și misterioasă va putea fi observată pe cer. În nopțile dintre 21-24 aprilie, Lyride pot fi admirate. Lyridele, un spectacol cosmic spectaculos, poate fi observat și în România cu un maxim în nopțile de 23 – 24 aprilie 2023.

Lyride – ploaie de stele pe cerul nopții

În aceste nopți ale Săptămânii Luminate, care coincide și cu Sărbătoarea Sf. Gheorghe ( 23 aprilie ) și în popor cu Paștele celor Decedați, are loc maximul curentului de meteori Lyride. Se pot vedea până la 20 de stele căzătoare pe oră, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”. O ploaie de stele destul de densă…

Putem vedea într-o noapte cam 5-6 stele căzătoare pe oră. Atunci Pământul trece pe unde e praf, pe unde sunt resturi de la comete și asteroizi. Putem să vedem cam 15-20 de stele căzătoare pe oră, așa cum se întâmplă în cazul Lyridelor, informează Agerpres.

Primele observații ale Lyridelor – în antichitate

Curentul de meteori Lyride a început în 15 aprilie. În cursul nopții de 23-24 aprilie va fi atins maximul. Planeta noastră trece printr-o zonă pe unde a trecut cometa C/1861 G1 (Thatcher), iar praful din coada ei va arde în atmosferă. Acest curent de meteori este unul dintre cele mai vechi observate. Primele observații fiind făcute de chinezi acum 2600 de ani (în anul 687 î.e.n.).

Nu avem nevoie de echipamente speciale pentru aputea vedea această ploaie de stele. Nici de instrumente astronomice. Trebuie doar să priviți înspre cer, așezați comod. Totul timp de minim o oră, cândva între miezul nopții și răsăritul Soarelui. Nu trebuie să priviți într-o direcție anume, pentru că meteorii pot apărea în orice direcție.

Pentru cunoscătorii de contelații, se poate identifica locul de unde par că vin meteorii. El este situat undeva lângă steaua Vega, din constelația Lyra. Vega se va afla înspre orizontul nord-estic. Lumina Lunii nu va strica foarte observațiile, pentru că Luna se va afla aproape de apus după miezul nopții și va coborî mult pe cer până la răsăritul Soarelui. Cel mai bine este sa observați cerul după miezul nopții până dimineața. Să alegeți o zonă de cer pe care să o priviți în continuu.

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare

Comentarii recente