Dominic Raab, ministrul Justiției din guvernul lui Rishi Sunak, și-a anunțat decizia vineri. A luat poziție a doua zi după un raport care confirmă acuzațiile împotriva sa. Ministrul continuă să nege faptele.
Decizia sa vine după un raport independent care arată că, de fapt, el a hărțuit moral funcționarii publici. Dominic Raab, vicepremierul britanic și ministrul justiției, și-a anunțat demisia vineri, 21 aprilie, informează Le Monde.
Demisie transmisă prim-ministrului britanic, Rishi Sunak
”Am cerut această investigație și am promis să demisionez dacă va stabili fapte de hărțuire. Cred că este important să mă țin de cuvânt”, a scris el în scrisoarea sa de demisie. Aceasta a fost trimisă direct către prim-ministrul Rishi Sunak, fiind scrisă pe Twitter.
My resignation statement.👇 pic.twitter.com/DLjBfChlFq
— Dominic Raab (@DominicRaab) April 21, 2023
Acest prieten apropiat al lui Rishi Sunak scrie că va continua să sprijine guvernul. Dar el a criticat ancheta împotriva lui, care, în opinia sa, „prin stabilirea pragului de hărțuire atât de scăzut, creează un precedent periculos pentru o bună conduită guvernamentală”. Va încuraja acuzații false împotriva miniștrilor. Va acționa ca un factor de descurajare pentru cei care fac ”schimbări în numele guvernului dumneavoastră și, în cele din urmă, al poporului britanic”, a adăugat el.
Raportul prezentat premierului joi, care nu a fost încă făcut public, „a respins toate plângerile, cu excepția a două”, a declarat ministrul în scrisoarea sa, continuând să spună „fals”.
Dominic Raab a negat tot timpul acuzațiile
Dominic Raab a negat întotdeauna aceste acuzații. Ele au afectat guvernul de luni de zile, și au ridicat multe critici din partea opoziției. Tot joi, Downing Street a dat dovadă de „încredere totală” în vicepremierul său. Downing Street a spus că „studiază cu atenție concluziile raportului”.
Raab este al treilea ministru care părăsește guvernul lui Sunak, de la venirea la putere în octombrie 2022. Totul după diverse acuzații. Demisia adaugă o nouă pată pe promisiunea prim-ministrului de „integritate, profesionalism și responsabilitate”. Un scandal răsunător a fost și cel din timpul lui Boris Johnson.
În noiembrie, Gavin Williamson, un ministru fără portofoliu guvernamental, a demisionat din cauza acuzațiilor de hărțuire.
Iar în ianuarie, Rishi Sunak a fost nevoit să-l demită pe președintele Partidului Conservator, Nadhim Zahawi. Demiterea s-a realizat pentru probleme fiscale.