Summit-ul G7 din această săptămână oferă suficiente incertitudini și întrebări. Umbrele sunt distribuite de două țări care nici măcar nu au fost invitate la adunarea de la Hiroshima: China și Rusia.
Divergențe în G7 privind abordarea optimă a amenințării Chinei
Șefii democrațiilor avansate ale lumii se întâlnesc timp de trei zile de vineri în orașul japonez de vest. Ei vor trebui să depășească unele ambiții proprii întrucât își propun să proiecteze unitatea împotriva provocărilor din Beijing și Moscova, relatează Reuters.
Diviziunile din cadrul G7 par a fi cele mai notabile privind China, au declarat mai mulți oficiali. Țara asiatică este o amenințare pentru lanțurile de aprovizionare globale și securitatea economică.
Țările G7 – Statele Unite, Japonia, Germania, Regatul Unit, Franța, Canada și Italia – sunt strâns legate economic de China. Ea este a doua cea mai mare economie din lume și o bază și o piață cheie de producție la nivel mondial.
Modul în care G7 va trata „marea concurență a puterii” este o problemă importantă pentru summit. Declarația îi aparține lui Narushige Michishita, profesor la Institutul Național Absolvent de Studii Politice ( GRIPS ) din Tokyo.
„„Trebuie să abordeze securitatea economică și cum să facă față tehnologiilor sensibile”, a spus Michishita. „Totul face parte din marea concurență de putere care are loc între SUA și Rusia, și SUA și China.”
Neînțelegerile lor lor cu China s-au lărgit în ultimul timp. Chiar dacă președintele francez Emmanuel Macron a vizitat Beijingul luna trecută și a solicitat Uniunii Europeane să-și reducă dependența de Statele Unite, mai precizează sursa citată.
SUA crede că va reuși să mobilizeze membrii G7 pentru o abordare unitară a Chinei
Un înalt oficial al administrației americane a declarat săptămâna aceasta că summit-ul va arăta liderii unificați în spatele unei abordări comune a Chinei. El a recunoscut că este „una dintre problemele mai complexe”” pentru întâlnire.
Vor fi o serie de alte declarații, au declarat surse ale guvernului german. Inclusiv despre Ucraina, rezistența economică și securitatea, securitatea alimentară și altele.
„Aș numi acest G7 ca fiind unul geopolitic. El va aborda o criză masivă de securitate, care este agresiunea rusă împotriva Ucrainei”, a spus un oficial al președinției franceze.
„Este, de asemenea, geopolitic, deoarece tensiunile dintre China și Statele Unite cresc. Prin urmare, trebuie să exprimăm regulile jocului… Astfel încât să ne putem păstra capacitățile de cooperare internațională,” a spus oficialul.
[…] dintre SUA și China este acerbă în majoritatea domeniilor. Ea poate conduce până la conflict în domeniile de […]