marți, noiembrie 5, 2024
No menu items!

Reclama ta aici

AcasăTehnologieAstronomii jubilează: Telescopul James Webb a descoperit 4 galaxii foarte îndepărtate !

Astronomii jubilează: Telescopul James Webb a descoperit 4 galaxii foarte îndepărtate !

Cercetătorii au publicat în Nature Astronomy concluziile a două studii. Astronomii au „detectat fără urmă de îndoială”, cu telescopul James Webb, patru dintre cele mai îndepărtate galaxii descoperite până acum. Galaxiile s-au format foarte timpuriu, atunci când universul avea doar 2% din vârsta actuală.

Astronomii au „detectat fără urmă de îndoială”, cu telescopul James Webb, patru dintre cele mai îndepărtate galaxii descoperite până acum. Galaxiile s-au format foarte timpuriu, atunci când universul avea doar 2% din vârsta actuală.

Cele 4 galaxii au o vechime de 300 – 500 de milioane de ani după Big Bang. Astel, ele s-au format în urmă cu 13 miliarde de ani, scrie The Weather Chanel.

Galaxia cea mai îndepărtată din acestea, numită JADES-GS-z13-0, a apărut la doar 320 de ani după Big Bang.

Telescopul James Webb – a descoperit galaxia cea mai îndepărtată

Galaxia JADES-GS-z13-0 a fost observată de telescopul James Webb. Această galaxie îndepărtată s-a format în cele mai timpurii perioade ale Universului. Galaxia s-a născut la numai 320 de milioane de ani după Big Bang, conform unor studii publicate, transmite AFP.

Geniul James Webb a învins încă o dată: cu cât galaxiile sunt mai îndepărtate, cu atât sunt mai greu de detectat. Semnalul lor luminos e foarte slab slab. Telescopul James Webb a reușit în ciuda misiunii grele, să detecteze cea mai îndepărtată galaxie din univers descoperită până acum.

James Webb a confirmat, de asemenea, existenţa galaxiei GM-z11. Ea s-a format la 450 de milioane de ani după Big Bang. Această galaxie a fost semnalată inițial de către telescopul Hubble, cel care a fost înlocuit de actualul telescop James Webb, mai performant.

În opinia astronomilor, cele patru galaxii observate au o masă foarte mică – o sută de milioane de mase solare. Calea Lactee, de exemplu, are 1.500 de miliarde de mase solare. Aceste galaxii însă sunt „foarte active în formarea stelelor, proporțional cu masa lor”. Printre acestea se numără și cea mai îndepărtată galaxie din univers. O altă constatare este aceea că aceste galaxii sunt „foarte sărace în metale”, relatează descopera.ro .

Descoperirea telescopului e în concordanţă cu modelul standard al cosmologiei. Cu cât ne apropiem de origini, cu atât stelele au avut mai puțin timp să formeze aceste molecule complexe.

Observaţiile realizate de JWST reprezintă „un tur de forţă tehnologic”, a declarat Pieter van Dokkum, astronom la Universitatea Americană Yale. Telescopul împinge „aproape în fiecare lună frontierele explorării”, mergând mereu mai departe în Univers, a mai subliniat astrnomul.

Articole asemanatoare

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare

Comentarii recente