Demisie învăluită în mister
Publicația încearcă să explice gestul fostului director SRI. ” Sunt voci care vorbesc de o relație tensionată cu președintele Iohannis, chiar dacă acesta l-a pe Eduard Hellvig la încheierea a opt ani de mandat, unul considerat nefiresc de lung, cel puțin prin comparație cu cele ale predecesorilor săi. Dar a omis să-i și mulțumească pentru întreaga sa prestație în fruntea SRI, observă publicația citată.
Contrar așteptărilor generale, care-l dădeau drept potențial candidat la președinție, Eduard Hellvig nu ar fi un bun candidat, spun analiștii consultați de Europa Liberă. De asemenea, este puțin probabil să fie susținut de PNL și de președintele Iohannis pentru prima funcție în stat.
Cu tot discursul său politic cu care și-a însoțit demisia, presărat cu mesaje motivaționale și citate din clasici despre conștiință și verticalitate, Hellvig are puține șanse să fie un bun prezidențiabil pentru liberali, consideră politologul Cristian Pîrvulescu.
Unii opinanți cred în revenirea în plan politic a fostului lider SRI
Fie și numai prin raportare la contextul actual internațional în care o asociere cu liderul rus Vladimir Putin, fost șef al FSB – serviciul secret rus, ar fi inevitabilă cu toate conspiraționismele aferente la pachet, mai menționează sursa citată.
În urmă cu opt luni, Hellvig spunea tinerilor absolvenți de studii de securitate de la Universitatea „Babeș Bolyai” despre transformarea serviciului secret, succesor al sinistrei Securități comuniste, în consonanță cu cea a României.
România, asemeni SRI, este încă dominată de „fantomele trecutului”, pe care „ne-am obișnuit să o percepem într-o paradigmă a catastrofei absolute”. Ele evoluează direct, dar sigur, spunea pe atunci încă șeful SRI. El a pledat atunci pentru reformă.