Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, s-a arătat îngrijorat de „eşecul” comunităţii internaţionale în a „proteja” civilii din conflictele armate. Numărul victimelor provocate de lupte şi de consecinţele lor umanitare a crescut cu peste 50% între 2021 şi 2022.
”Angajamente eșuate privind protecția civililor”, susține secretarul general al ONU
„Adevărul este teribil. Lumea este pe cale să eşueze în a-şi îndeplini angajamentele pentru a proteja civilii… Angajamente consacrate de dreptul umanitar internaţional”, a declarat Guterres în faţa Consiliului de Securitate al ONU.
Consiliul ONU s-a reunit marţi, la cererea Elveţiei. Se dezbate inclusiv un raport al lui Guterres asupra „protejării civililor în conflictele armate”.
„În 2022, Naţiunile Unite au înregistrat cel puţin 16.988 de decese în rândul civililor în 12 conflicte armate. E o creştere cu 53% în raport cu 2021”, se menționează în document.
Doar în Ucraina, ONU a înregistrat 7.957 de civili ucişi şi 12.560 răniţi. Iar aceste cifre sunt probabil mai ridicate”, a subliniat Guterres.
Preşedinta Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR), Mirjana Spoljaric, a declarat la rândul său că „în acest moment, nenumăraţi civili trăiesc un infern în conflicte din întreaga lume”.
Numeroși civili trăiesc un adevărat infern peste tot pe mapamond
„În orice moment, următoarea rachetă poate distruge casa lor, şcoala lor, clinica lor şi pe toţi cei care sunt acolo. În fiecare zi, fiinţele lor dragi pot fi agresate, violate, arestate, torturate. În fiecare săptămână, ei pot să nu aibă mâncare sau medicamente”, a spus diplomata, informează Agerpres.
Antonio Guterres a estimat că „anul trecut, peste 117 milioane de oameni au suferit de foame acută”. Efectul este o consecință a conflictelor militare și a guvernărilor autoritare.
Preşedintele Confederaţiei Elveţiene, Alain Brset a atenţionat: „Înfometarea voită a civililor este o crimă de război”. El a deplâns soarta civililor prinşi în conflicte armate în Republica Democrată Congo, în Sudan, Sahel, Somalia, Myanmar, Afganistan. Și „în alte situaţii de violenţă, de exemplu în Haiti”.
Ambasadorul Franţei, Nicolas de Riviere, crede că „bilanţul este copleşitor”. „Creşterea foarte puternică în 2022 a numărului de civili ucişi în conflictele armate este foarte îngrijorătoare”.
El a criticat „încălcările dreptului internaţional umanitar” precum cele „comise de Rusia în Ucraina şi de grupul paramilitar Wagner, în special în Republica Centrafricană şi în Mali”.
„Civilii suferă de prea multă vreme consecinţe ucigătoare ale conflictelor armate. Este timpul ca noi să ne ţinem promisiunea de a-i proteja”, a conchis Guterres.