Summit-ul CE de două zile de la Bruxelles,va prilejui discuțiile liderilor UE privind războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și despre sprijinul continuu al UE pentru Ucraina. Vor fi abordate și subiecte despre economie, securitate și apărare, migrație și relații externe.
Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei
Consiliul European ( CE ) va aborda cele mai recente evoluții în ceea ce privește războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și sprijinul continuu al UE pentru Ucraina. Inclusiv sprijinul financiar și militar.
UE și statele sale membre au pus deja la dispoziția Ucrainei și a poporului ucrainean aproximativ 72 de miliarde EUR. A fost adoptat un set de măsuri restrictive fără precedent împotriva Rusiei.
UE se poziționează ferm alături de Ucraina și de poporul ucrainean. UE va continua să sprijine cu hotărâre economia, societatea, forțele armate și reconstrucția viitoare ale Ucrainei.
Liderii UE vor urmări rezultatele concluziilor anterioare privind politica industrială a UE, piața unică și competitivitatea și productivitatea pe termen lung ale Europei, se arată în comunicatul consilium.europa.eu.
Consiliul European vizează măsuri economice
În cadrul reuniunii lor din martie 2023, liderii UE au discutat despre modalități de construire a unei economii robuste și adaptate exigențelor viitorului, care va asigura prosperitatea pe termen lung. În acest context, ei au solicitat acțiuni ambițioase pentru finalizarea pieței unice. În special pentru sectorul digital și servicii, și pentru abordarea vulnerabilităților expuse de crizele recente.
UE se angajează să își asume o mai mare responsabilitate pentru securitatea. UE dorește să își sporească capacitatea de a acționa în mod autonom. UE consideră în același timp că relația transatlantică și cooperarea UE-NATO sunt esențiale pentru securitatea generală.
Liderii UE vor trece în revistă progresele înregistrate în ceea ce privește punerea în aplicare a concluziilor anterioare, inclusiv a Declarației de la Versailles.
Liderii UE vor oferi orientări suplimentare cu privire la capacitatea UE în materie de securitate și apărare. În special în ceea ce privește achizițiile publice, investițiile și producția.
În perspectiva viitorului summit NATO de la Vilnius din 11-12 iulie, liderii vor discuta, de asemenea, despre cooperarea UE-NATO.
Subiectul migrației va fi și el dezbătut la summitul Consiliului European
Președinția Consiliului și Comisia Europeană vor informa Consiliul European cu privire la progresele înregistrate în punerea în aplicare a recentelor concluzii pe tema migrației. În cadrul reuniunii extraordinare a Consiliului European din februarie 2023, liderii UE au discutat despre migrație în conformitate cu principiile, valorile și drepturile fundamentale ale UE. S-a pus accentul pe: o acțiune externă sporită, controlul eficace al frontierelor externe, aspecte interne.