ONU a declarat ziua de 22 mai ca Ziua Internațională a Diversității Biologice. Resursele de diversitate biologică sunt pilonii pe care construim civilizații. Peștii furnizează 20% din proteinele animale la aproximativ 3 miliarde de oameni. Peste 80 la sută din dieta umană este asigurată de plante, informează ONU.
UNESCO: ” Biodiversitatea este tesătura vie a planetei noastre”
Biodiversitatea este țesătura vie a planetei noastre. Acesta stă la baza bunăstării umane în prezent și în viitor, iar declinul său rapid amenință natura și oamenii deopotrivă.
Conform Raportului de evaluare globală privind serviciile de biodiversitate și ecosistem, publicat în 2019 de Platforma interguvernamentală de politici științifice privind serviciile de biodiversitate și ecosistem ( IPBES ) la UNESCO, principalii factori mondiali ai pierderii biodiversității sunt schimbările climatice, speciile invazive, supraexploatarea resurselor naturale, poluarea și urbanizarea. Raportul global a demonstrat responsabilitatea activităților umane în pierderea biodiversității, care a fost de 75% pentru ecosistemele terestre. Această evaluare a indicat, de asemenea, că există soluții și că nu a fost prea târziu să acționeze.
Pentru a opri sau a inversa acest declin, este vital să transformăm rolurile, acțiunile și relațiile oamenilor cu biodiversitatea. Există multe soluții: rețelele, programele și partenerii diversi ai UNESCO au observat semințe de schimbare pozitive și inspiratoare în întreaga lume. De asemenea, UNESCO însoțește statele membre și oamenii lor în eforturile lor de a stopa pierderea biodiversității prin înțelegerea, aprecierea, protejarea și utilizarea biodiversității în mod durabil.
Acum este timpul să acționăm pentru biodiversitate ! Organizația Națiunilor Unite ( ONU ) a proclamat ziua de 22 mai – Ziua Internațională a Diversității Biologice. Prin această sărbătorire se dorește sporirea înțelegerii și conștientizării problemelor legate de biodiversitate.
ONU: Tema Zilei Internaționale pentru Diversitatea Biologică 2023 – “ De la acord la acțiune: Construiți biodiversitatea ”
Tema Zilei Internaționale pentru Diversitatea Biologică din 2023 este “ De la acord la acțiune: Construiți biodiversitatea ”.
Relația noastră cu natura și cu alte ființe vii are nevoie de o regândire radicală pentru a aborda această problemă – trebuie să proiectăm și să creăm o lume cu adevărat împărtășită. Acesta este mesajul fundamental al Zilei Internaționale pentru Diversitatea Biologică, un mesaj care se reflectă puternic în mandatul UNESCO și în activitatea de zi cu zi.”, a transmis Audrey Azoulay, Director-General al UNESCO.